ΟΧΙ:

Μην πιέζετε το άτομο που θρηνεί να παίξει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο λέγοντας «Τα πας μια χαρά». Επιτρέψτε του να έχει συναισθήματα που το δυσκολεύουν, χωρίς να αισθάνεται ότι σας απογοητεύει.
Μη λέτε στο άτομο που θρηνεί τι «πρέπει» ή τι «δεν πρέπει» να κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό ενισχύει την αίσθηση της αδυναμίας που αισθάνεται και στη χειρότερη, η συμβολή σας μπορεί να είναι εντελώς άστοχη.
Μη λέτε «πάρε με άμα χρειαστείς κάτι». Οι αόριστες προτάσεις συνήθως απορρίπτονται και το άτομο που θρηνεί θα συμπεράνει ότι κατά βάθος ελπίζετε ότι δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας.
Μη λέτε ότι «ο χρόνος τα γιατρεύει όλα». Τα τραύματα της απώλειας δεν επουλώνονται ποτέ εντελώς και το έργο του θρήνου είναι πιο ενεργό από ό, τι υπονοεί αυτή η έκφραση.
Μην αναθέτετε την παροχή βοήθειας σε άλλους. Η δική σας παρουσία και το δικό σας ενδιαφέρον σημαίνουν πολλά.
Μη λέτε «ξέρω πώς νιώθεις». Η εμπειρία του θρήνου κάθε ατόμου είναι μοναδική, γι’ αυτό το λόγο καλέστε τον άλλο να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματα του αντί να θεωρείτε ότι ξέρετε ποια είναι τα θέματα που τον απασχολούν.
Μη χρησιμοποιείτε τετριμμένες εκφράσεις παρηγοριάς, όπως «να ζήσετε να τον θυμόσαστε» ή «άγνωστες οι βουλές του Κυρίου». Το μόνο που κάνουν είναι να αποδείξουν στο άτομο που θρηνεί ότι δε νοιάζεστε αρκετά για να προσπαθήσετε να καταλάβετε.
Μη πιέζετε το άτομο που θρηνεί να βιαστεί, λέγοντας του ότι πρέπει γρήγορα να βρει κάτι να ασχοληθεί ή να δώσει τα πράγματα του θανόντα κ.λπ. Ο θρήνος χρειάζεται χρόνο και υπομονή και δεν γίνεται βάσει προγράμματος.

NAI:

Κατά 80% να ακούτε και κατά 20% να μιλάτε. Πολύ λίγοι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να ακούσουν τους βαθύτερους προβληματισμούς του άλλου. Γίνεται, αν μπορείτε συναισθηματικά, ένας από αυτούς τους λίγους. Είναι πιθανό και εσείς και ο άλλος να διδαχτείτε πολλά μέσα από αυτό.
Δώστε συγκεκριμένη βοήθεια και πάρτε εσείς την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσετε στο άτομο που θρηνεί. Αν ταυτόχρονα δείξετε σεβασμό απέναντι στην ιδιωτική του ζωή, ο άλλος θα εκτιμήσει τη χειροπιαστή σας βοήθεια σε καθημερινές του ανάγκες.
Περιμένετε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν δύσκολες περίοδοι, κατά τις οποίες το άτομο θα κληθεί να αντιμετωπίσει οδυνηρά συναισθήματα και να πάρει αποφάσεις. Ακόμα και μήνες μετά την απώλεια.
Να είστε στο πλευρό του ατόμου που θρηνεί. Υπάρχουν ελάχιστοι κανόνες στην προσφορά υποστήριξης πέρα από το να είστε ανοιχτοί και να νοιάζεστε.
Μιλήστε για τις δικές σας απώλειες και για το πώς προσαρμοστήκατε σ’ αυτές. Αν και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης που χρησιμοποιεί το άτομο που θρηνεί μπορεί να διαφέρουν από τους δικούς σας, η αποκάλυψη προσωπικών πτυχών θα βοηθήσει.
Χρησιμοποιείστε τη σωστή σωματική επαφή – βάζοντας το χέρι στους ώμους του άλλου ή με μια αγκαλιά – όταν τα λόγια είναι πολύ φτωχά. Μάθετε να νιώθετε άνετα με τις στιγμές σιωπής, αντί να φλυαρείτε άσκοπα προσπαθώντας να «φτιάξετε το κέφι του άλλου».
Να είστε υπομονετικοί με την ιστορία του ατόμου που θρηνεί και να του επιτρέπεται να μοιραστεί τις αναμνήσεις από το άτομο που πέθανε. Αυτό καλλιεργεί την υγιή συνέχεια, καθώς το άτομο προσανατολίζεται σ’ ένα διαφορετικό μέλλον.