Sad wife looking at her ring after fight with husband

Η απειλή του τρίτου ενυπάρχει όταν αγαπάμε. Ακόμη και ο πιο ελεγχόμενος γάμος δεν μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους μας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από εμάς κάνουν μια προσπάθεια.

«Καθόσασταν μ’ εκείνο τον τύπο αρκετή ώρα, τι λέγατε;»
«Περνάς πολλές ώρες στον υπολογιστή! Είναι μόνο για τη δουλειά σου;»
«Πού ήσουν;»
«Ποιος ήταν εκεί;»
«Σου έλειψα;»

Πολλές από τις απορίες μας ταλαντεύονται ανάμεσα στην οικειότητα και την αδιακρισία. Λέμε ότι ρωτάμε επειδή νοιαζόμαστε, αλλά συχνά το κάνουμε επειδή φοβόμαστε. Έτσι βάζουμε κανόνες και ελπίζουμε ότι ο σύντροφος μας θα υπακούσει. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να σιγουρέψουμε την πίστη σφίγγοντας προληπτικά τα λουριά. Η επιθυμία όμως είναι ανυπότακτη, παρόλο που οι πράξεις διέπονται από
τη λογική και επομένως ελέγχονται πιο εύκολα.

«Δεν επιτρέπεται να έχεις στενούς προσωπικούς φίλους του αντίθετου φύλου.»
«Δεν μπορείτε να πάτε μαζί στο σινεμά, εκτός κι αν είναι άλλοι μαζί σας.»
«Δεν υπάρχουν DVD που δεν μπορούμε να δούμε μαζί.»
«Απαγορεύονται τα στριπτιτζάδικα – εξαιρείται η περίπτωση των μπάτσελορ πάρτι.»
«Όχι άντρες χορευτές.»
«Αυτό το φόρεμα είναι πολύ αποκαλυπτικό.»
«Δεν μπορείς να αναπολείς τους πρώην σου και φυσικά δεν μπορείς να βγεις μαζί τους.»

Όταν η αγωνία μας υπερβαίνει τα όρια, επιστρέφουμε σε πιο παλιομοδίτιδα μέσα ελέγχου: κατασκοπεύουμε. Ελέγχουμε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε, το ντεπόζιτο της βενζίνης, το κινητό τηλέφωνο. Αλλά αυτές οι στρατηγικές ποτέ δεν είναι αρκετές. Οι ανακρίσεις, οι διαταγές, ακόμη και τα χειροπιαστά στοιχεία αποτυγχάνουν να μετριάσουν τον βαθύ φόβο μας για την ελευθερία του συντρόφου μας. Το αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να επιθυμεί κάποιο τρίτο.

Τα προβλήματα γίνονται απειλητικά όταν η μονογαμία παύει να είναι μια ελεύθερη έκφραση αφοσίωσης και γίνεται καταναγκαστική υποταγή. Ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σ’ αυτό που ο Στίβεν Μίτσελ ονομάζει «πράξεις οργιώδους ανυπακοής». Όταν αρνούμαστε πεισματικά την ενδεχόμενη ύπαρξη τρίτου στη σχέση μας, ίσως ο σύντροφος μας αποφασίσει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εξωσυζυγικές σχέσεις, διαδικτυακές συνευρέσεις, στιπτιτζάδικα και σεξ σε επαγγελματικά ταξίδια είναι συνηθισμένες παραβάσεις που δημιουργούν ψυχολογική απόσταση από μια φορτική σχέση. Όταν το τρίτο πρόσωπο εξοστρακίζεται κάπου μακριά, έξω από το γάμο, τότε εκεί ακριβώς θα το ψάχνουμε.

Στη θεωρία κατανοούμε ότι ο καθένας χρειάζεται έναν προσωπικό χώρο, αλλά στην πράξη τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Η ψυχολόγος Τζάνετ Ρέιμποτιν σημειώνει ότι το ρομαντικό πρότυπο περί γαμήλιας συντροφικότητας, που υμνεί την αλληλεγγύη και την ειλικρίνεια, «παρουσιάζει αναλυτικά τα κριτήρια της οικειότητας αλλά όχι και της αυτονομίας». Δίνει έμφαση στο πλησίασμα των συντρόφων, όχι στη διατήρηση της ατομικότητας. Όσοι θεραπεύομενοί μου εμμένουν σε μια οικειότητα τέτοιου τύπου νιώθουν τελικά ότι οι ατομικές τους φιλοδοξίες, ή των συντρόφων τους, δεν είναι «νόμιμες». Το ακατανίκητο εμείς εκτοπίζει το ασήμαντο εγώ.

Οπλσιμένοι με μια ιδεολογία περί αγάπης που θέλει το ζευγάρι συνέχεια μαζί, νιώθουμε περίεργα όταν διεκδικούμε την αυτονομία μας. Αυτό ισχύει πιο έντονα για την ατομικότητα της επιθυμίας μας. Ακόμη και ζευγάρια που παραχωρούν ο ένας στον άλλο αρκετό χώρο οπουδήποτε αλλού – διακοπές χωριστά, βραδινές έξοδοι, στενοί φίλοι του αντίθετου φύλου – δυσκολεύονται με την ιδέα ότι μπορεί να έχουν ερωτική ζωή ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον. Δεν αναφέρομαι στο εξωσυζυγικό σεξ. Μιλάω για έναν σεξουαλικό εαυτό με ελευθερία βούλησης, που γεννά τις δικές του ερωτικές εικόνες, ανταποκρίνεται σε άλλες, και το απολαμβάνει όταν αναστατώνεται απροσδόκητα.