Ξέρω κάτι μαμάδες που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσες φορές κι αν έχουν ζητήσει συγνώμη, συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια ενοχλητικά πράγματα. Επιμένουν να ρωτούν για τα προσωπικά σου, έχουν άποψη για όλα, κατεβάζουν τα μούτρα όταν δεν γίνεται το δικό τους, σε θεωρούν πολύ μικρό για να μην τους δίνεις λογαριασμό, αλλά την επόμενη στιγμή πολύ μεγάλο, για να μην έχεις βρει δουλειά, παντρευτεί, κάνει παιδιά… (γεμίστε το κενό κατά βούληση).

Είναι μετά και κάτι σύντροφοι, που μπορεί να διαφοροποιούνται ελαφρώς από σχέση σε σχέση, αλλά ο κύριος πυρήνας μένει. Όποιο ταίρι κι αν επιλέξουν, θα φλερτάρουν ή θα απιστήσουν, θα αποφύγουν να δεσμευτούν, θα παραμείνουν ανώριμοι ή αντίθετα το ίδιο δοτικοί και συναισθηματικοί. Και η λίστα συνεχίζεται… από τα μικρότερα και πιο χαριτωμένα, μέχρι τα μεγάλα και σοβαρά. Φίλοι που καθυστερούν στα ραντεβού, κάποιοι μόνιμα ανασφαλείς, άλλοι επιρρεπείς σε τοξικές σχέσεις, αναποφάσιστοι, ευαίσθητοι, καλόπιστοι, που όσο κι αν το παλεύουν, συνεχίζουν να είναι και να συμπεριφέρονται το ίδιο.

Και κάπου εκεί οδηγούμαστε στη γνωστή φράση: «Ο άνθρωπος τελικά ΔΕΝ αλλάζει!».
Το έχουμε πει και το έχουμε ακούσει άλλες τόσες φορές.

Αναρωτήθηκα πολλές φορές και η ίδια. Η επόμενη ερώτηση όμως ήταν ακόμα πιο δύσκολη: «Αν οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, τότε τι νόημα έχει η δουλειά που κάνω;»

Αν θεωρήσουμε ότι ως ενήλικες, λίγο πολύ έχουμε διαμορφώσει τα κύρια στοιχεία της προσωπικότητας μας και όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε, αυτά καταλήγουν και επιμένουν να εμφανίζονται, τότε τι νόημα έχει η ψυχοθεραπεία;

Κατέληξα στα εξής:
1) Η αλλαγή είναι απόφαση και προσωπική επιλογή
2) Η αλλαγή χρειάζεται συνήθως γνώση και στήριξη και δεν είναι πάντα εύκολη
3) Ο άνθρωπος όμως μπορεί να αλλάξει. Το έχω δει να συμβαίνει
Τα άτομα που αλλάζουν έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο. Αποφασίζουν να το κάνουν.
Όχι γιατί πρέπει, όχι για τους άλλους που ενοχλούνται ή το επιθυμούν, ούτε γιατί το επιβάλλει κάποιος. Όλα αυτά μπορεί να λειτουργούν σαν αφορμή, αλλά η ουσιαστική απόφαση είναι δική τους. Πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή, προσωπική και ώριμη επιλογή.
Οι ίδιοι αναζητούν βοήθεια, οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη και προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μόνο τότε έχει νόημα και μόνο τότε επιτυγχάνεται η αλλαγή. Δεν σε αλλάζει ο θεραπευτής σου με κάποιον μαγικό τρόπο, χωρίς να κάνεις κάτι, δεν θα σε αλλάξουν οι άλλοι, δεν σε αλλάζουν οι συνθήκες. Όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι συνήθως παροδικό και επιφανειακό και σαν ένα σύστημα, που παλεύει να κρατήσει την ομοιόσταση του, επανερχόμαστε, αργά ή γρήγορα, στο γνωστό μας σχήμα.