Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών και αφορά εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων.


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 30 ώρες
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ : 10 (3 ωρών η καθεμία)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Θ. Σοφούλη 60, (3ος όροφος)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
Το εργαστήριο διεξάγεται σε μικρές ομάδες γι’ αυτό και η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 6946383612.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

H δουλειά του γονέα είναι η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο. Σε καμία άλλη εργασία δεν είναι τόσο δύσκολο να πετύχουμε έλεγχο στην αποτελεσματικότητα. Και αυτό γιατί ο απόλυτος έλεγχος ενός άλλου ανθρώπινου πλάσματος αγγίζει τα όρια του ανέφικτου.

Όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς, κάτι παράξενο και ατυχές συμβαίνει. Αρχίζουν να αναλαμβάνουν ή να υποδύονται έναν ρόλο και ξεχνούν ότι είναι πρόσωπα. Προσπαθούν να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένους τρόπους, γιατί έτσι πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Η μεταμόρφωση αυτή είναι ατυχής, γιατί πολύ συχνά έχει σαν αποτέλεσμα να ξεχνούν οι γονείς ότι εξακολουθούν να είναι άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, άτομα με προσωπικούς περιορισμούς και πραγματικά συναισθήματα. Ξεχνώντας την ανθρώπινη υπόσταση τους, όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς, συχνά παύουν να είναι ανθρώπινοι. Δεν αισθάνονται πλέον ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται στις διάφορες στιγμές. Ως γονείς πλέον, έχουν καθήκον να είναι κάτι καλύτερο από άλλα πρόσωπα.

Αυτό το τρομερό φορτίο ευθύνης είναι μια πρόκληση γι’ αυτά τα άτομα που γίνονται γονείς. Αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους πρέπει πάντοτε να είναι στοργικά απέναντι στα παιδιά τους, να είναι άνευ όρων επιτρεπτικοί και ανεκτικοί, να βάζουν στην άκρη τις δικές τους εγωιστικές ανάγκες και να θυσιάζονται για τα παιδιά τους, να είναι πάντα δίκαιοι και, πάνω απ’ όλα, να μην κάνουν τα σφάλματα των δικών τους γονέων.

Αν και οι καλές αυτές προθέσεις είναι κατανοητές και αξιοθαύμαστες, συνήθως κάνουν τους γονείς λιγότερο, παρά περισσότερο Αποτελεσματικούς. Ο Αποτελεσματικός Γονέας επιτρέπει στον εαυτό του να είναι ένα αληθινό πρόσωπο. Τα παιδιά εκτιμούν βαθύτατα αυτήν την ιδιότητα του αληθινού και του ανθρώπινου στους γονείς τους.

Το Εργαστήριο του Αποτελεσματικού Γονέα μαθαίνει στους γονείς συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είτε είστε γονέας βρέφους είτε μικρού παιδιού ή εφήβου, γνωρίζετε πολύ καλά ποσό απαιτητική μπορεί να είναι η ανατροφή – ενίοτε έως και εξοντωτική. Και δυστυχώς τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο οδηγιών. Το να είστε γονέας δεν σημαίνει πάντα ότι γνωρίζετε αυτομάτως ή ενστικτωδώς τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίσταση.

Στο Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα, οι γονείς αναπτύσσουν επικοινωνιακές δεξιότητες που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα. Μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες αυτές, οι γονείς εκπλήσσονται από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρατηρούν τόσο στις οικογένειές τους όσο και σε όλες τους τις σχέσεις. Το πρόγραμμα έχει εμπνευστεί ο πολυβραβευμένος και τρεις φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ψυχολόγος Dr. Thomas Gordon. Μια πολύ σημαντική επανέκδοση του προγράμματος αυτού ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006, με πρόσφατα παραδείγματα και εμπλουτισμένο περιεχόμενο.


Πώς θα Ωφεληθείτε Εσείς και η Οικογένειά σας

● Τα παιδιά σας θα νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματα, καθώς και τις ανησυχίες τους μαζί σας, αντί να αποσύρονται.

● Θα αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, και μια εσωτερική αίσθηση προσωπικής ευθύνης.

● Θα δουλεύετε ο ένας μαζί με τον άλλον αντί ο ένας ενάντια στον άλλο.

● Θα βιώνετε λιγότερες εκρήξεις θυμού και περισσότερες επιλύσεις συγκρούσεων.

● Όλοι στην οικογένεια θα συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων, οπότε όλοι θα έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται σε αυτούς.

● Θα πραγματοποιούνται λιγότεροι αγώνες για εξουσία – οπότε θα έχετε λιγότερες εντάσεις, μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση, και θα βιώνετε ειρήνη και αγάπη.

Τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα στοχεύουν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη φιλοσοφία και τις επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης σας με τα παιδιά σας.


Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

● Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.

● Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.

● Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας.

● Να ακούτε με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε.

● Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να μη έχουν αμφιβολίες για το τι εννοείτε.

● Να θεσπίζονται κανόνες που να τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.

● Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.

● Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν είναι επιτρεπτική αλλά ούτε απολυταρχική.

● Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνονται τα παιδιά σας για να μοιράζονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τις στενοχώριες τους εποικοδομητικά.