Το άγχος, η ανησυχία & ο φόβος παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, επειδή προετοιμάζουν τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες & απειλητικές καταστάσεις. Τα συναισθήματα αυτά πυροδοτούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης, της αδρεναλίνης, η οποία επιφέρει αλλαγές σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές μας προετοιμάζουν είτε για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης (μάχη), είτε για φυγή από μια επικίνδυνη κατάσταση

Ο φόβος μπορεί επίσης να μας αδρανοποιήσει, να μας παγώσει.
Μόλις ξεπεραστεί η αγχογόνος κατάσταση ή ο κίνδυνος, οι παροδικές αλλαγές υποχωρούν. Εξαιτίας της ορμόνης αυτής έχουμε και τα σωματικά «συμπτώματα» που προετοιμάζουν τον οργανισμό για δράση.

Κάποια συμπτώματα του χρόνιου στρες είναι:
Νευρικότητα & ένταση
Δυσκολία στην αναπνοή
Ζαλάδα, πονοκέφαλος
Αστάθεια, τρέμουλο
Εφίδρωση
Πόνος στους ώμους & το στήθος
Μυϊκοί πόνοι, πιασμένοι μυς
Αδυναμία στα άκρα
Δυσκολία στην κατάποση
Στομαχικά προβλήματα, ναυτία
Εύκολη κούραση
Συχνουρία
Εξάψεις, ρίγη
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Αϋπνίες & συχνή διατάραξη του ύπνου
Ευερεθιστότητα
Βούισμα στα αυτιά
Τάση για εμετό ή/και διάρροια
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Θαμπή όραση
Στεγνό στόμα

Το άγχος γίνεται παθολογική συμπεριφορά όταν η αντίδραση στην ψυχολογική πίεση είναι χρόνια ή υπερβολική (σε σχέση με το παρεχόμενο ερέθισμα). Υπάρχει πάντα κάποιος λόγος που νιώθουμε άγχος π.χ. όταν πρόκειται να δώσουμε εξετάσεις ή να πούμε κάτι που δεν είναι ευχάριστο σε κάποιον ή να συμμετέχουμε σε μια καινούργια δραστηριότητα. Ακόμα και όταν δεν μας είναι αρκετά ξεκάθαρο, το άγχος ποτέ δεν “εγκαθίσταται” στο σώμα μας αναίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν αυτό γίνεται χρόνιο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση σε συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.